Alla inlägg den 31 januari 2012

Av Rani Spets Edgren - 31 januari 2012 20:48

    Just NU, i det magiska nuet är det vintervitt och solen lyser på den vita snön! Landskapet blir sagolikt. Vinter, snö, minusgrader - naturen har gått in i sin årliga meditation. Snön, det vita, stillheten - vilar i VARANDET, har en skönhet, en storslagenhet som bara ÄR! Det vintervackra söker ingen bekräftelse, det söker  inte bevisa något, det bara ÄR sitt eget ändamål, sin egen fulländning! Å lika fullt följs det av en vår med intensivt liv, färger, blomning, fågelsång, djurungar....Som om vår-intensiteten ligger osynlig, väntande, tyst, tålmodig, gömd i vintermeditationen.

  Att gå in i FRIHET FRÅN TANKAR är på lika många olika sätt som det finns människor och tillfällen i människors liv. MEN - det finns också gemensamma nämnare. Där, djupt inuti har vi alla en STILLHET, lika hänförande, lika storslagen, oerhörd...som det vackraste vinterlandskapet belyst av den milda vintersolen.

  Många människor ifrågasätter att det skulle vara någpt bevänt med att gå dit. Många VET också att det är "ALLT BEVÄNT" med att gå dit. Att ta allt fokus till NUET, låta det förflutna vila i det förflutna, inte omskapa en gång till och en gång till, något som vi kanske inte ens gillade den första gången, vara i NUET, veta genom upplevelse att vi har inre resurser i varje nytt nu, som är större om vi inte oroar oss än vad vi har om vi oroar oss.....Fokus HÄR och NU, inre stillhet, djup stillhet och alert levande närvaro.....Ja, mindet kan bråka, dividera, argumentera...men verkligheten visar att genom att gå till total inre stillhet knyter vi oss an till en kreativ potential som är fylld av färger, former, intelligens, glädje..ungefär som våren som kommer efter vintern.

  Mindet vill övertyga oss om att kamp, kontroll, hårt slit, struktur...är sättet att vara kreativ. Och säkert har mycket åstadkommits just så. Och på samma gång är detta ett självbedrägeri - vårt mind som lurar oss. Att åstadkomma genom kamp och kontroll är möjligt,  men det har ständigt ett pris - STRESS, rädslor, otillräcklighetskänslor, i värsta fall utbrändhet. Att alternera mellan INRE STILLHET, TYSTNAD, FRIHET FRÅN TANKAR och yttre aktivitet öppnar vägar för kreativitet, framgångsrikt arbete, NÄRVARO som berikar både givare och tagare utan att givaren blir tömd, stressad, utbränd! Det som oftast händer när stunder av stillhet får bli en vana, är att kvaliteten i arbetet, skapandet, relaterandet...ökar!

  Men hur skapar man pauser, stunder av stillhet i en överaktiv vardag? Ja, det finns inga generella svar. Varje människa, varje situation är unik. Men ofta, ofta kan vi bli medvetna om tankar som vi upprepar igen och igen. Det behövs inte!! Att upptäcka att man repeterar en tanke är en möjlighet att använda dessa sekunder, minuter....dessa stunder till total inre stillhet. Resultatet är omedelbart - avslappning, närvaro, känslan av att varje nytt NU är just NYTT! I varje nytt nu finns NÄRVARO, skaparkraft, ett kreativt flöde som är glädjefyllt!

  Fånga in vilket irritationsmoment som helst; tonårs-sonens stökiga rum, partnerns spår i tvätthandfatet, kollegan som utnyttjar din snällhet...Upprepa INTE irritationen i tanken en gång till. Prova i stället TOTAL INRE STILLHET. Stanna där tills du är totalt närvarande i NUET. Full NÄRVARO i möten är så tillfredställande. I full närvaro relaterar vi till det som är HÄR och NU utan att belasta det med uttryck som  -"Du brukar alltid....., -"Att det jämt ska vara så´n röra i ditt rum..."  

  I full närvaro i nuet existerar inte tyngden och irritationen över allt som varit förut. Bara nuet! Kanske blir kommentaren till tonårs-sonen -"Vill Du ha hjälp att organisera ditt rum?" Det är så STOR stämnings-skillnad mellan att påpeka en rad förflutna händelser och att referera till nuet. Vi lyfter oss själva till en annan nivå, bjuder in andra automatiskt att göra detsamma. Den stunden då jag inte förargar mig över ett irritationsmoment, i stället byter det mot en stunds FRIHET FRÅN TANKAR kan faktiskt vara början till ett bättre liv!

  Och del av miraklet i FRIHET FRÅN TANKAR är den enkla, TOTALA, lyckan och GLÄDJEN för DEN VITA SNÖN, soluppgången, gråsparvens sång... skönheten i allt som är.

  I STILLA, TYST LYCKA över allt det vackra vintervita, med en önskan att var och en som så önskar delar denna STILLA, TYSTA  LYCKA över allt det vackra vintervita med mig, med varandra....RANI!!


Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards