Direktlänk till inlägg 2 mars 2014

NÄRVARONS ENERGIFULLA LUGN

Av Rani Spets Edgren - 2 mars 2014 07:14

   För varje dag förstår jag med änu ett steg, HUR viktigt det är att gå bortom den mind-baserade identiteten.

   Den mind-baserade identiteten är t ex yrke, yrkesroll, familj, kön, kort - lång, tjock - smal, hudfärg....kort sagt just det som vi oftast ser som hela vår identitet.

   Men den mind-baserade identiteten är en illussion, vilket vi ser om vi vågar ta utmaningen att gå bortom den.

   Mindets ide´är mer eller mindre alltid total förlust, att försvinna, förlora allt, vara ingen...om vi inte hänger fast vid mindets identitet. Men mindet lurar oss. Och förutom att vi mister ego-identitet så förlorar vi inget - har ALLT att vinna på att lämna den mind-baserade identiteten.


    Eftersom mindet självt både skapar stress och påstår sig skydda mot stress är risken stor att det mind-baserade förhållnings-sättet till livet fungerar som ett ekorr-hjul. Mindet säger att vi behöver uppnå A, B och C för att vara lyckliga, dugliga, tillfreds...Men i samma stund ( eller kort därefter) som vi uppnått A, B och C säger mindet; -"Näe, inte förrän D, E och F också är avklarat kommer det efterlängtade", osv, osv. För det är mindet  självt SOM ÄR PROBLEMET, och mindets natur är otillfredställelse, känslan av att något saknas.


   Kanske längtar någon efter dröm-kroppen, dröm-vikten, dröm-inkomsten, dröm-relationen, dröm-bostaden...och kanske hittar man det för ett tag. Men inom kort är nästa mål uppsatt, nästa strävan, nästa omgång otillräcklighetskänslor, gnagande missnöje, otillfredställelse...! Och det vi ytterst söker finns inte på mindets nivå. Men det FINNS i överflöd, enkelhet, NÄRVARONS energifulla lugn, när vi rör oss bortom mindet.


   När mindet får tystna, vara tyst mer än korta ögonblick, upptäcker vi plötsligt i oss själva lugn energifullhet, NÄRVARO,en känsla av något HELT, RÄTT, VERKLIGT...just det som mindet fått oss att tro att vi ska få genom "en till och en till" av något yttre. Å så bortom mindet, i den tysta fridfulla NÄRVARON, ser vi plötsligt att det vi sökte fanns inom oss hela tiden, endast skymt och övertäckt av mindets över-aktivitet.



   Att sedan dröja kvar i det som vi naturligt får kontakt med när mindet är tyst, får det ena efter det andra att falla på plats. Från det inre fridfulla agerar vi i närvaro, ser lätt vad som är verkligt och vad som är mindets påhitt. Det är så mycket ENKLARE, LUGNARE, MER TILLFREDSTÄLLANDE att göra DET VI GÖR i FULL NÄRVARO, inte samtidigt hänga kvar med fokus på sådant som hänt tidigare, inte låta uppmärksamheten "rusa i förväg" någonstans där vi ännu inte är. En vän sa så illustrerande; -" när jag kör bil kör jag bara bil, när jag lyssnar bara lyssnar jag!"


   En genomsnittlig vardag ger många övningstillfällen. Kanske producerar mindet åsikter om personer du möter på gatan eller kanske försöker mindet "räkna ut" vad personer du möter tänker om dig. Att komma till NUET, SE, KÄNNA, TILLSTÅ att mindet än en gång "rusat iväg" blir ännu ett användbart tillfälle att bli medveten om mindets över-aktivitet, att KÄNNA tydligt, medvetet, NÄRVARANDE...HUR detta känns i kroppen. I kroppen kan vi ge full uppmärksamhet, vara tillsammans med det som känns. Det kommer då att röra sig, förändras i någon riktning...efter ett tag leda till mera kontakt med det fria, tyst inre, som vi alla har bortom mindet.


   Det fria, tysta inre är inte vacuum! Det är vibrerande fullt av LIV! Och det älskar och respekterar livet, samverkar med livsglädje och närvaro. Det fria, tysta inre SER, KÄNNER, HÖR och fortsätter vara i full närvaro, medveten uppmärksamhet, VET att NUET är det ögonblick och den plats där livet sker.

    Fördömanden, kritik eller vilken form som helst av mindets över-aktivitet, gör att vi tappar kontakten med nuet. Och fast vi oftast inte vet det finns det smärta, obehag, gnagande otillfredställelse när vi inte är i nuet; en stress som vi oftast inte insett att den finns där. Den påverkar oss vare sig vi vet eller inte vet att den finns där. Att den påverkar oss blir uppenbart när mindet tystnar - som när en fläkt tystnar. Plötsligt lyser allas ansikten upp i påtaglig lättnad. Det är först då, och först så, vi kan veta att mind-aktiviteten skapar smärta. Och det är först då, och först så, vi kan veta att vi gör många saker för att parera undan denna smärta. Att vi styrs av smärtan gäller alla. HUR vi styrs av den är individuellt. Någon blir kropps-fixerad och över-äter eller bantar, någon ägnar sig åt ständig kritik, går in i depression eller är allmänt överaktiv, utseende-fixerad...

Att kunna exploatera människor, djur och natur utan att över huvud taget inse det eller bry sig, betyder bl. a. att bakgrunds-smärtan ( den som alltid pågår när vi INTE har full nävaro i NUET ) är så stark att den över-röstar andra signaler.


   Mindets eventuella varningar om passivitet, risk för att inte bry sig osv. om mindet får tystna, ingår i mindets sätt att lura oss. Från det TYSTA MINDET, i FULL NÄRVARO berörs vi av livet på sätt som gör att vi naturligt vill GE det bästa vi kan, leva AKTIVT och deltagande. Från det tysta mindet SER vi också enkelt och kristallklart om något i vår livs-stil skadar oss själva eller någon annan. Det blir då både naturligt och enkelt att ändra vanor. Till och med större saker som att byta jobb blir förvånansvärt enkelt.  Bakgrundsbruset av smärta innehåller oftast en stor portion rädsla. Om rädslan inte längre är där finns SEENDE och NÄRVARO som gagnar både oss själva och andra omkring oss.


---------------------------------------


   Jag låter mitt fokus, min uppmärksamhet komma till NUET. Jag noterar om någon del av min närvaro hänger fast vid något gammalt, något som ännu ej börjat, något annat än NUET. Varsamt och uppmärksamt tar jag hela fokus till NUET!

   Kroppen sträcker sig, nästan som en katt som vaknar på morgonen. Jag är tillsammans med känslan av NUET. NU är ute-luftens fukt full med silver-glitter och LIV! Det finns olika ljud runtom mig; en vårfågel, gruset under mina skor.

   Varje andetag är så fullt av LIV! Luften, syret, ljudet av den lilla fågeln...allt känns skimrande, levande.

   Att bara vistas i, vila i, vara närvarande i NUET är en förunderlig resa, ett märkligt tillstånd, som dessutom är vårt NATURLIGA tillstånd. Hög, ren, klar energi och innerlig välvilja i tanke, ord och gärning är som alla sätt ett otillräckligt sätt, men ändå att sätt att beskriva tillståndet "här inne"! Avsaknaden av kamp, prestige och konflikt ger djup frihet, energifullhet, klarseende. Kroppen svarar an. Den blir avslappnat stolt, lekfull...det bubblande lIVET som alltid bor i kroppen blir påtagligt.


    Och "plikter" som tyngde och besvärade när fokus inte låg i nuet, blir bara saker att uträtta, med fortsatt närvaro i NUET.  Närvaro i nuet ger klarseende. Vissa "plikter" är endast mind-konstruktioner att le åt och "lämna därhän". Och från det tysta inre är det plötsligt enkelt att veta vad jag ska ge min energi till och vad jag ska lämna!


                                  I LÄTTHET, ENKELHET, FÖRUNDRAN och VÅRSOL!   

                                                  
                                                  
        RANI

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rani Spets Edgren - 4 december 2023 09:30

  Det mind som inte är förankrat i vår djupare dimension är till sin egen natur destruktivt. Det kan vara svårt att inse. Kanske VILL vi INTE se det.  Det icke-förankrade mindet upplever alltid brist och rädsla. Det finns oräkneliga uttryck för...

Av Rani Spets Edgren - 1 november 2023 05:46

   Alla människor har och ÄR en djupare dimension. Jag kallar den ofta vårt o-betingade människoväsen. I kontakt med vår djupare dimension förstår vi genom vår egen direkta upplevelse, att livet är heligt, stort, oerhört. Att ha kontakt med den här d...

Av Rani Spets Edgren - 10 januari 2023 16:26

  Kära Du! Åren har rullat på och du dömer dig själv både hårt och skoningslöst.   Jag vill bjuda in dig till ett annat förhållningssätt. Einstein sa -"Våra huvudsakliga problem kan inte lösas på samma nivå, som de uppstått på"!      Att döma...

Av Rani Spets Edgren - 9 januari 2023 18:45

    Dear You! At an early part of growing old You are judging yourself really hard. I invite You to something else. Einstein said -: Our main problem cannot be solved on the same level as where they arose"!     Judging Yourself is Your minds ac...

Av Rani Spets Edgren - 25 november 2022 19:24

     Reaktivitet är ett så vanligt fenomen att vi ofta ser det som att det kommer ur en sorts sanning om verkligheten, att det är en självklarhet att  reagera igen och igen i olika situationer. Kanske är det en kollega på jobbet, en trafiksituation, ...

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards