Direktlänk till inlägg 11 maj 2012

FRIHET FRÅN TANKAR - hämta hem sin närvaro!

Av Rani Spets Edgren - 11 maj 2012 15:07

  En vanlig dag,en genomsnittlig period i livet tänker vi MASSOR av tankar. Vi tänker på hur det ska bli med allt, vilka oförrätter  vi utsatts för eller kanske hur vi ska klara nästa prövning och vilka fel vi själva gjorde i det förflutna. Vi oroar oss för familjemedlemmar och vänner, kanske irriterar oss över orättvisorna på jobbet, eller i världen eller i familjen...

  Om man ser det här som en bild med utgångspunkt från en person med stark närvaro i nuet så är den personen uppfylld av energi, lugn men tydlig, närvaro.

  Och när tankarna, fokus, vandrar än hit än dit sjunker närvarograden. Känslan av närvaro, att vara energifyllt lugn...

minskar när fokus sprids ut i tid och rum.

  Vi beskriver det ofta med  språket - att vara splittrad, disträ, takspridd.. Och hur det influerar våra liv vet vi förmodligen mer än tillräckligt väl.

  I bilden av en människa i stark närvaro kan man tänka sig att man målar blå färg. Men, när fokus splittras fördelar färgen ut sig åt alla håll. Från djupblå färg minnskar färgen, blir allt tunnare. Kanske blir den flammig.

  Så länge färgen är djup-blå, närvaro-graden hög - så har vi både ett stort lugn,samtidigt tillgång till otroligt mycket intelligens, kreativitet, förmåga att möta varje nytt nu välfungerande och klokt.

  När vi är ofokuserade och splittrade kan minsta lilla händelse kännas övermäktig. Vi har INTE tillgång till de resurser som egentligen vilar djupt inom oss, alltid.

  Men, hur gör man för att ha sitt fokus, sin energi, sin närvaro..hemma??

  Ja, det finns inga generella lösningar; Steg 1, steg 2..som alltid går att använda! Delvis behöver vi experimentera oss fram.

  En väg är att fästa uppmärksamheten på energiflödet inuti kroppen! Energiflödet inuti kroppen händer HÄR, och i NUET! Det går ofta ett stycke bättre och bättre ju oftare vi kommer ihåg det, "hämtar hem" vår energi, tillbaka hem, tillbaka in i kroppen! Det är delvis en motsägelsefullhet. För energiflödet ÄR hemma i kroppen, så länge vi lever. Men att ständigt ha fokus någon annan stans gör att vi inte uppfattar NUET och kontakten med energiflödet så tydligt som vi kan. När jag själv "hämtar hem" min energi börjar jag oftast spontant att skratta efter att tag i upptäckten att det inte fanns något att "hämta hem", att energin hela tiden var där, jag bara inte kände den. För många personer fungerar det bra att fokusera på fötterna, längst bort från den tankeproducerande hjärnan. Prova t ex när du lagt dig och ska somna. Prova också i olika situationer när du känner dig okoncentrerad occh splittrad. Eckhart Tolle skriver upprepade gånger; -"Låt åtminstone en del av uppmärksamheten var förankrad i kroppen, ständigt".

  En annan väg är total NÄRVARO, HÄR och NU! När du tystar tankeströmmen händer detta naturligt. Om det ändå passerar en och annan tanke så ge dem ingen extra energi. "Tänk inte på tankarna", ge dem inga åsikter, värderingar, låt dem bara passera! Du ÄR inte dina tankar. Tankarna finns - är använbara då och då. Men ditt VARANDE är oändligt mycket större, djupare, mera vidsträckt än tankarna. NJUT av den inre tystnaden, notera den, VAR med den!

  Ett sätt till är  mitt i vardagen, mitt i arbetet ELLER i NÅGON situation där du väntar på att tiden ska gå. Bestäm dig nu för att arbetet/ situationen är endast 1 minut i taget. Och denna enda minut går det utmärkt att ha full närvaro och göra ditt bästa! Det går utmärkt att göra det tillsammans med normal planering! Gör upp planen. Var sedan i första hand uppmärksam på full närvaro. Det du gör får naturligt god kvalitet, kreativit tänkande, en engagerad energi på detta sättet.

  Varrt och ett av de här sätten är en möjlighet bland möjligheter att ha energin, fokus, uppmärksamheten...hemma i kroppen, ha en "djupblå" lugn och naturligt närvarande energi!

  Plötsligt minns jag min mammas och hennes systers förargade uttryck; "-Det var ju också ljusblått!" Det innebar att något hade gått på ett oönskat sätt!!


  Önskar Dig Entusiasm, Närvaro, att var HEMMA i ditt "tempel", din kropp, som DU har att leva och uttrycka dig igenom här och nu!!

                                           RANI

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rani Spets Edgren - 4 december 2023 09:30

  Det mind som inte är förankrat i vår djupare dimension är till sin egen natur destruktivt. Det kan vara svårt att inse. Kanske VILL vi INTE se det.  Det icke-förankrade mindet upplever alltid brist och rädsla. Det finns oräkneliga uttryck för...

Av Rani Spets Edgren - 1 november 2023 05:46

   Alla människor har och ÄR en djupare dimension. Jag kallar den ofta vårt o-betingade människoväsen. I kontakt med vår djupare dimension förstår vi genom vår egen direkta upplevelse, att livet är heligt, stort, oerhört. Att ha kontakt med den här d...

Av Rani Spets Edgren - 10 januari 2023 16:26

  Kära Du! Åren har rullat på och du dömer dig själv både hårt och skoningslöst.   Jag vill bjuda in dig till ett annat förhållningssätt. Einstein sa -"Våra huvudsakliga problem kan inte lösas på samma nivå, som de uppstått på"!      Att döma...

Av Rani Spets Edgren - 9 januari 2023 18:45

    Dear You! At an early part of growing old You are judging yourself really hard. I invite You to something else. Einstein said -: Our main problem cannot be solved on the same level as where they arose"!     Judging Yourself is Your minds ac...

Av Rani Spets Edgren - 25 november 2022 19:24

     Reaktivitet är ett så vanligt fenomen att vi ofta ser det som att det kommer ur en sorts sanning om verkligheten, att det är en självklarhet att  reagera igen och igen i olika situationer. Kanske är det en kollega på jobbet, en trafiksituation, ...

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards