Direktlänk till inlägg 19 oktober 2015

HÖSTFÄRGER, LIVSGLÄDJE och UTMANINGAR!

Av Rani Spets Edgren - 19 oktober 2015 08:26

   Ett vårdjobb bjuder på många utmaningar. Att gå från den ena vårdtagaren till den andra och igen och igen ge god närvaro till olika personer med helt olika behov kan vara mycket krävande. Kanske möter du en person som är mycket svårt sjuk, troligen nära döden, för att strax efter möta en person som vill skämta och skoja.

  Ibland blir upplevelsen absurd - som att kastas mellan olika världar som står i bjärta kontraster till varandra. Och du som vårdgivare förväntas ge bästa kvalitet, proffessionalitet, personligt bemötande, möta varje situations och persons specifika behov och villkor med hög-kvalitativ närvaro, fullgöra varje arbetsuppgift på ett föredömligt sätt.


  Det finns svåra situationer.

  Det finns otillräcklighetskänslor.


  Och det finns möjlighet till öppenhet, stödjande förhållningssätt mellan kollegor, att se och bli sedd så att risken för utbrändhet, stress, depressioner mm minskar.

  Öppenhet - att inte stanna ensam med inre stress är värdefullt. Det kan hjälpa oss att ge och ta emot förståelse och att inse att det vi känner är nomalt i en krävande situation.


  Vi har också möjlighet att tysta mindet eller rättare sagt - att ta paus från att producera mental aktivitet ett tag. Det är magiskt. De är också icke-magiskt - för det tar oss in i något som är totalt naturligt och del av varje människas djupa väsen. Om den mentala aktiviteten sätts på "paus" en stund händer MYCKET! Du "SER" med hjärtat och själen, från en djupare del av ditt väsen.

  Kanske har du framför dig en person i smärta. Mindet känner stress, vill t ex lyfta bort smärtan snabbt, värja sig undan den, förneka den, avleda den... Det DJUPA inom dig ser en person i smärta. Ömsinthet och stark närvaro hör till det som sker i dig, i den du är bortom mental ativitet. Du blir motiverad att hjälpa men du blir inte fylld själv av den smärta som mental aktivitet skapar.


  De yttre arbetsuppgifterna förblir desamma. Att fullgöra dem utan att lägga till värderingar, suckar, vad helst som mindet producerar medför t ex att man kan jobba utan att förlora energi. Man gör det som behövs. Inombords finns närvaro och lugn energifullhet.

  Att finnas för en person i en svår situation blir också annorlunda. Det inre behöver inte känna konflikt och stress - hittar i stället ömsinthet, full närvaro, förmågan att steg för steg avgöra vad som är det bästa att ge just här, just nu. I stället för att fördöma eller kämpa emot en situation som redan uppstått kan full närvaro ge tillgång till styrka, lugn och en stor kapacitet att agera klokt utifrån varje specifik situation.


  När vi kommer till full närvaro SER vi på ett klarare sätt. När ett arbetsmoment är klart bär vi det med oss endast så långt, att vi tar emot en värdefull insikt, lämnar ett viktigt meddelande vidare...Men det som är klart är klart. Vi kan komma till NUET, komma till full närvaro, förankring i kroppen.

Förankrade i nuet, närvaron, kroppen...ger vi till oss själva att jobba när vi jobbar, vara lediga när vi är lediga. Mental överaktivitet kan skapa mycket stress och just den stressen kan vi sluta skapa.

 

  Det är inte självklart enkelt att stoppa produktionen av mental aktivitet, dock fullt möjligt.


  Att koncentrera sig på andningen en kort stund hjälper oss till nuet. Vi kan rikta uppmärksamheten till flödet av energi inuti kroppen. Det hjälper oss också till nuet.

  Full närvaro i nuet synliggör att vi inte tillför något värdefullt, inte förbättrar något, genom negativitet. I full närvaro blir det naturligt att göra det bästa vi kan, att ge vänlighet, proffessionalitet och närvaro i livets olika situationer.

  I full närvaro ser vi med klarhet att negativitet gör oss själva illa, skapar avstånd och separation, skapar smärta som vi också har möjlighet att inte skapa. I full närvaro ser vi att negativitet blockerar tillgång till resurser som är värdefulla, som hjälper oss att agera klokt, känna glädje, leva i energifullt lugn. Vi ser också att negativitet blockerar vår återhämtningsförmåga efter olika utmaningar. Negativitet höjer inte kvalitén på vårt jobb, utarmar dessutom vår lediga tid.


  Du är inbjuden varsamt, ändå med en tydlighet, att avidentifiera dig från mindets innehåll.

  De positiva effekterna gynnar alla. Din egen avslappning, ditt välbefinnande, din förmåga att agera klokt ökar. När vi avidentifierar oss från mindets innehåll och kommer till NUET bidrar vi inte längre till den kollektiva smärtan. Det gynnar oss själva. Och eftersom vi alltid är del av något större, ett odelbart helt, allt som är, GER vi också något - utan att förminska eller dränera vår egen energi.

  Det som redan är ÄR!

  Full närvaro och att göra vårt bästa är en gåva till både oss själva och andra.


                                                  HÖSTFÄRGER OCH LIVSGLÄDJE!!  


                                                  
                                                  RANI

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rani Spets Edgren - 4 december 2023 09:30

  Det mind som inte är förankrat i vår djupare dimension är till sin egen natur destruktivt. Det kan vara svårt att inse. Kanske VILL vi INTE se det.  Det icke-förankrade mindet upplever alltid brist och rädsla. Det finns oräkneliga uttryck för...

Av Rani Spets Edgren - 1 november 2023 05:46

   Alla människor har och ÄR en djupare dimension. Jag kallar den ofta vårt o-betingade människoväsen. I kontakt med vår djupare dimension förstår vi genom vår egen direkta upplevelse, att livet är heligt, stort, oerhört. Att ha kontakt med den här d...

Av Rani Spets Edgren - 10 januari 2023 16:26

  Kära Du! Åren har rullat på och du dömer dig själv både hårt och skoningslöst.   Jag vill bjuda in dig till ett annat förhållningssätt. Einstein sa -"Våra huvudsakliga problem kan inte lösas på samma nivå, som de uppstått på"!      Att döma...

Av Rani Spets Edgren - 9 januari 2023 18:45

    Dear You! At an early part of growing old You are judging yourself really hard. I invite You to something else. Einstein said -: Our main problem cannot be solved on the same level as where they arose"!     Judging Yourself is Your minds ac...

Av Rani Spets Edgren - 25 november 2022 19:24

     Reaktivitet är ett så vanligt fenomen att vi ofta ser det som att det kommer ur en sorts sanning om verkligheten, att det är en självklarhet att  reagera igen och igen i olika situationer. Kanske är det en kollega på jobbet, en trafiksituation, ...

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards